Jouluperinteet joulun tuovat

Jouluperinteet joulun tuovat

23.11.2020

Joulu on ikivanha juhla ja nykyisistä kalenterivuoden juhlista tärkeimpiä. Siksi jouluun liittyy kiitettävä määrä perinteitä, joista vanhimmat ovat satojen vuosien ja uusimmat muutaman vuosikymmenen takaa. Niin uudet kuin vanhat perinteet ja omat tapamme ovat sulautuneet kauniiksi kokonaisuudeksi, jonka me tunnistamme omaksi jouluksemme.

Joulukalenteri

Joulukalenteri tai adventtikalenteri on rantautunut Suomeen vasta 1940-luvulla, mutta nykyään se kuuluu jouluun saumattomasti. Ensimmäisestä adventista tai joulukuun ensimmäisestä päivästä jouluaattoon ulottuva kalenteri rytmittää joulun odotusta. Tämä tekee joulukuusta tavallista mukavamman talvisen kuukauden.

Joulukalenterit eivät ole enää vain lasten suosikkeja suklaatäytteineen, sillä nykyisin löytyy mitä houkuttelevampia kalentereita myös aikuisten joulun odotukseen. Katso lista joulukalentereista täältä ja hanki omasi!

Joulukortti

Joulukorttien lähettäminen sukulaisille ja tuttaville on lämminhenkinen ja kaunis jouluperinne. Joulukortilla voi viestiä muistamisesta ja kertoa, ettei toinen ole unohtunut, vaikka tapaamiset kasvokkain olisivatkin harvemmassa.

Joulukorttien lähettäminen on vähentynyt huomattavasti viime vuosina. Vuonna 2019 joulukortteja Posti kuljetti noin 15 miljoonaa joulutervehdystä, kun määrä vielä kymmenen vuotta sitten oli lähes 50 miljoonaa.

Olisiko tänä vuonna mukava yllättää ystävä, mummo tai kummi perinteisellä joulukortilla? Tai vielä kivempi yllätys olisi laittaa kirjekuoreen joulukortin lisäksi muutama valokuva, etteivät ne tuhannet digikuvat jää ikiajoiksi vain kännykkään.

Joulupukki

Mitä olisikaan jouluaatto ilman tätä valkopartaista ja punanuttuista Korvatunturin vanhaa ukkoa? Lahjoja ja hyvää mieltä jakava joulupukki on jännittävin ja odotetuin perinne jokaisen lapsiperheen joulun vietossa.

Joulupukin odotus alkaa jo kauan ennen jouluaattoa, sillä pukille on kirjoitettava joululahjatoivekirje, jossa luvataan totta kai olla kiltti ja pyydetään joulupukkia tuomaan ansaittuja lahjoja. Vanhemmille tämä onkin vuoden otollisinta aikaa saada lapsi siivoamaan lelunsa ja syömään lautasensa tyhjäksi, sillä ikkunan takana lymyilevät pukille ahkerasti raportoivat tontut.

Jouluaattona pukki lähtee Korvatunturilta muorinsa kanssa kiertämään ympäri maailmaa ja jakamaan lahjoja kilteille lapsille. Jouluisen kertomuksen mukaan pukki matkustaa reellä, jota vetää porotokka johtajanaan Petteri Punakuono. Petterin kuono on niin punainen, että pimeänäkin aattoiltana pukki löytää sen valossa perille oikeaan taloon.

Kerrotaan myös, että pukki on ainakin kolmesataa vuotta vanha. Siksi pukilla saattaa olla hieman huono näkö ja pukki tarvitsee apua lahjojen jakamisessa. Kylmässä talvi-illassa matkustaminen on myös voinut kohmettaa pukin sormet ja silloin pukki ainakin tarvitsee apua. Pukille voi tarjota lämmikkeeksi mukillisen glögiä rusinoilla ja mantelilla maustettuna.

Joulupukille on myös tapana laulaa tervetuliaislaulu, jos jännitykseltään saa äänijänteensä toimimaan. Näin pukki tietää olevansa odotettu vieras.

Jouluisia sanontoja ja runoja

Kuta pienempi olet itse, sitä joulumpi tulee. Tove Jansson

Ei sillä niin suurta merkitystä, mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä, vaan mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä.

Voi kun tulis joulu niin sais yöllä syödä!

Jos on liian vähän aikaa, kokeilehan tätä taikaa: Kääri kiire joulusukkaan, sano sille: Mene hukkaan! Johan loppuu turha touhu, saapuu rauhallinen joulu! Hyvää joulua!

Huurre koristaa ikkunapuuta, on rauha ja monta nauravaa suuta. Lämmintä joulua ja onnellista uutta vuotta!

Valaisee lyhtynen soma hiljaista joulun tietä. Tämä hetki on jokaisen oma, rauha löytyy sieltä. Hyvää ja rauhallista joulua!

Jo hiljenee vuoden askareet ja aherrus syksyn työn. Ota sydämees hetket talviset ja rauha jouluyön.

Tänä jouluna päätän, että minun on hyvä olla. Kiedon lahjaksi lämmintä joulumieltä ja kuusen tuoksua, kynttilän valoa. Annan aikaa läheisille, lähetän lämpimiä ajatuksia ystäville. Annan joulun tulla, ihan sydämeen asti.

Joulu on satu lapsuuden, joulu on ilon aikaa. Joulu on riemua sydämen, joulu on lumoa, taikaa.

Joulurunojen lähteet: Positiivarit. Karjalainen & Korhonen & Lehtonen: Uusi ajantieto (WSOY 1989). Päivikki Suojanen: ”Mahdottoman mukavaa ja tunnelmallista joulua”: joulutoivotusten etnografiaa. Villa Rana 2/2000.

Kuva: Dreamstime.com