Jouluvalot

Jouluvaloilla voi luoda helposti erilaisia tiloja ja tunnelmia. Pitkiä jouluvaloketjuja voi asetella erilaisiksi kuvioiksi niin sisätiloihin kuin uloskin. Tavallisimmin jouluvalot on asetettu ikkunaan.

Jouluvaloista jokainen voi valita mieluisensa, vaikka naapurin sähikäistä muistuttaviin vilkkujouluvalovalintoihin ei pääsekään vaikuttamaan. Marketeissa ja toreilla myydään tänäkin jouluna ainakin sinisiä, punaisia, valkoisia, vihreitä, violetteja ja keltaisia lamppuja sisältäviä jouluvaloketjuja. Jokainen voi valita jouluvaloihinsa myös tähdenmuotoisia, poroa muistuttavia, joulupukki- tai enkelihahmoisia, sydänkuvioisia tai kuusipuun näköisiä valorakennelmia. Eikä tässä vielä kaikki, sillä jouluvalot on mahdollista saada joko kiltisti ja tasaisesti valaisevina pikkulamppuina tai hurjasti sähköttävinä ledivilkkuina.

Kaupungin keskustan jouluvalojen syttyminen kuuluu myös nykyjouluun. Esimerkiksi Helsingin Aleksanterinkadun jouluvalojen sytytys marras-joulukuun vaihteessa on jo vuodesta 1948 lähtien ollut Helsingin joulukauden virallinen avajaistapahtuma. Myös A:n muotoinen, museoviraston suojelema valaistusmalli on säilynyt samana kautta vuosien. Jouluvaloissa kylpevä kaupungin tai kylän keskusta puolittaa pimeän vuodenajan aiheuttamaa kaamosmasennusta tehokkaasti. Pimeässä loistaa valo, eivätkä kesän yöttömät yöt tunnu enää niin kaukaiselta haaveelta.