Perinteiset joululaulut

Perinteisiä joululauluja pääsee laulamaan ja kuuntelemaan Kauneimmat joululaulut - tilaisuuksissa, jotka Suomen Lähetysseura aloitti vuonna 1973. Alkuideana oli "pienen Kauneimmat joululaulut -illan" järjestäminen. Nykyisin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista on muodostunut seurakuntien suosituin musiikkitapahtuma. Lähes jokaisen seurakunnan jouluun kuuluu ainakin yksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuus. Innokkaimmissa seurakunnissa joululaulut kaikuvat adventista loppiaiseen. Vuosittain näihin tilaisuuksiin osallistuu noin miljoona suomalaista.

Perinteisiä hartaita ja hengellisiä suosikkilauluja ovat Ilouutinen, Tulkoon joulu, Jouluyö, juhlayö, Heinillä härkien kaukalon, En etsi valtaa, loistoa ja Enkeli taivaan lausui näin. Nämä laulut soivat kirkossa ja lasten esittämissä evankeliumin joulukuvaelmissa.

Perinteisiä uskonnottomia lauluja hoilataan myös paljon. Sävelmät ja sanoitukset vaihtelevat iloisista renkutuksista ja rallatuksista synkkämielisiin ja rauhallisiin, mutta joulu ja joulun odotus näistä lauluista on aina tunnistettavissa oli kyse sitten Sylvian joululaulusta tai Petteri Punakuonosta.

Seesteisiin joulutunnelmiin kannattaa valita Varpunen jouluaamuna, Tonttu, On hanget korkeat nietokset, Oi kuusipuu tai Valkea joulu.

Rivakkaan menoon suositeltavia ovat Hei, tonttu-ukot, hyppikää, Joulupukki matkaan jo käy, Kilisee, kilisee kulkunen, Kulkuset, Nisse-polkka tai Jollei jouluna ole lunta.

Laulavaa joulua!