Joulukirkko

Joulukirkossa käyminen kuuluu monen kristityn perheen jouluperinteeseen. Juhlitaanhan jouluna Jeesuksen syntymäjuhlaa. Kirkkoon mennään hiljentymään ensimmäisen kerran jo ensimmäisenä adventtina ja jokaisena adventtina ennen varsinaista syntymäjuhlaa.

Jouluaattona kirkossa käydään valmistautumassa jouluyön tuloon ja kuuntelemassa jouluevankeliumia. Luukkaan evankeliumin luvun 2 jakeet 1-20 kaikuvat silloin sadoissa kirkoissa ympäri Suomen. Evankeliumin lukemisen lisäksi kirkossa sytytetään kynttilöitä, muistellaan kirkkovuoden tapahtumia ja toivotetaan joulurauhaa kaikille.

Aikaisin joulupäivän aamuna on varsinainen juhlakirkko, johon erityisesti entisaikaan kuljettiin hevosten vetämällä reellä. Joulukirkkoon -kappale kuvaa hyvin tuota joulupäivän aamun tunnelmaa.

Kello löi jo viisi, lapset herätkää! Juhani ja Liisi, muuten matka jää!

Tässä vesimalja, silmät huuhtokaa. Lämmin karhun talja reessä odottaa.

Ruuna, virsta vielä tepsuttele pois! Tällä kirkkotiellä aina olla vois!

Joulukirkossa käymisessä tärkeintä on evankeliumin kuuleminen, mutta monet pitävät myös joulun alusaikaan järjestetyistä hartaista ja lämpimistä joululaulutilaisuuksista. Kauneimmat joululaulut - yhteislauluilta on joka vuosi valtavan suosittu tilaisuus. Myös eri esiintyjien joulukonsertit houkuttelevat kuulijoita hiljentymään ja nauttimaan joulun lämmittävän sanoman julistuksesta kirkkoon.