Joulupukki

Mitä olisikaan jouluaatto ilman tätä valkopartaista ja punanuttuista Korvatunturin vanhaa ukkoa? Lahjoja ja hyvää mieltä jakava joulupukki on jännittävin ja odotetuin perinne jokaisen lapsiperheen joulun vietossa. Joulupukin odotus alkaa jo kauan ennen jouluaattoa, sillä pukille on kirjoitettava joululahjakirje, jossa luvataan olla kiltti ja pyydetään hyvää joulupukkia tuomaan ansaittuja lahjoja. Lasten onkin syytä olla kilttejä, sillä joulupukin pikkuapulaiset tontut ovat valppaina tarkkailemassa lasten käyttäytymistä pitkin vuotta ja he raportoivat pukille kaikesta, mitä he näkevät.

Jouluaattona pukki lähtee Korvatunturilta muorinsa tai tonttujensa kanssa kiertämään ympäri maailmaa ja jakamaan lahjoja kilteille lapsille. Jouluisen kertomuksen mukaan pukki matkustaa reellä, jota vetää porotokka johtajanaan Petteri Punakuono -poro. Petterin kuono on niin punainen, että pimeänäkin aattoiltana pukki löytää sen valossa perille oikeaan taloon.

Kerrotaan myös, että pukki on ainakin kolmesataa vuotta vanha. Siksi pukilla saattaa olla hieman huono näkö ja pukki tarvitsee apua lahjojen jakamisessa. Kylmässä talvi-illassa matkustaminen on myös voinut kohmettaa pukin sormet ja silloin pukki ainakin tarvitsee apua. Pukille voi tarjota lämmikkeeksi mukillisen glögiä rusinoilla ja mantelilla maustettuna.

Joulupukille on myös tapana laulaa tervetuliaislaulu, jos jännitykseltään saa äänijänteensä toimimaan. Näin pukki tietää olevansa odotettu vieras.

Joulupukki, joulupukki, valkoparta vanha ukki. Eikö taakka paina selkää ?Käy nyt tänne emme pelkää: Oothan meille vanha tuttu, puuhkalakki, karvanuttu. Tääll on myöskin kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset.