Joulukinkku ja -kalkkuna

Sinappihuntuinen kinkku on joulupöydän kruunu. Perinteinen kinkku on harmaasuolattua possua ja se paistetaan valmiiksi jouluateriaa edeltävänä yönä. Kinkun koosta riippuen paistaminen kestää muutamista tunneista jopa puoleen vuorokauteen asti.

Parhaimman tuloksen saa miedossa lämmössä, joten kinkku kannattaa paistaa noin 100-125 asteessa. Kinkku on mehukkaimmillaan kun mittari näyttää 77 astetta ja täysin kypsä 82 asteessa. Kypsästä kinkusta poistetaan kamara, jonka jälkeen kinkku hunnutetaan kerroksella sinappia ja korppujauhoja (tai riisimuroja).

Koska kinkku on joulupöydän kunkku, se tulee asettaa joulupöytään arvoiselleen paikalle. Kinkun leikkaaminen on tärkeä riitti, ja sen suorittaja saa yleensä joulupöydässä suurta huomiota.

Myös kalkkunan suosio joulupöydässä on kasvanut, mutta perinteisenä jouluherkkuna kinkku pitää edelleen selkeän ykköspaikkansa. Kinkkuakin tarjotaan monenlaista eri laatua - joulun herkuttelijat voivat valita oman kinkkunsa harmaasuolattuna tai valmiskinkkuna (savustettuna tai savustamattomana rullana), viljapossuna, luomuna tai jopa kevytversiona.