Lohi ja muut kalaherkut

Myös kala kuuluu täyteläiseen joulupöytään. Punaista lohta nautitaan niin kypsennettynä kuin graavattunakin. Herkullinen, suolattu graavilohi sopii erityisen hyvin tumman leivän kanssa, esim. joululimpun päältä nautittuna. Monipuolisessa joulupöydässä lyöttäytyvät näin yhteen suolainen ja makea, liha ja kala, rosolli ja imelletty perunalaatikko. Lohen lisäksi joulupöydässä voidaan joskus tarjoilla myös muita kalaruokia, kuten suolasilliä, sinappisilakoita, savustettua pippurimakrillia ja lipeäkalaa.

Sinappisilakat valmistetaan perkaamalla silakat erittäin hyvin ruodottomiksi fileiksi. Silakoille valmistetaan liotusliemi, joka kaadetaan fileiden päälle astiaan ja annetaan silakoiden liota jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä silakat valutetaan ja ladotaan sen jälkeen tölkkeihin vuorotellen sinappisen maustekastikkeen ja silputun tillin kanssa. Joulupöydän kalaherkku on valmista nautittavaksi yhden yön jääkaapissa maustumisen jälkeen.

Lipeäkala taas oli yleinen joulun herkku ajalla, jolloin oli tapana paastota ennen joulua. Myös sota- ja pula-aikana se oli monelle joulun pääruoka kinkun sijasta. Lipeäkalan valmistaminen on hidasta ja monimutkaista puuhaa liottamisineen ja pehmentämisineen. Nytkin tapojen muututtua joidenkin mielestä joulupöytään kuuluu ehdottomasti lipeäkala, tosin kaupasta kypsennystä vaille valmiina hankittuna.

Näistä kalaherkuista jokainen voi valita omaan joulupöytäänsä sopivimmat. Tärkeintähän on, että jouluna voidaan paksusti, ruoka maistuu ja vatsa kasvaa.